Учені виявили несподівану користь горіхів пекан для здоров’я

Заміна звичайних закусок на пекан пов’язана з нижчим рівнем холестерину ЛПНЩ і тригліцеридів.

Горіхи містять масу поживних речовин, включно з корисними для серця і мозку жирами, рослинним білком, вуглеводами, клітковиною і антиоксидантами. Хоча волоські горіхи, ймовірно, є найбільш вивченими, але горіхи пекан піднімаються в рейтингу в міру проведення нових досліджень.
Видання Eating well пише, що дослідникам з Університету штату Пенсільванія було цікаво дізнатися більше про пекани, і 2025 року вони опублікували свої висновки в журналі American Journal of Clinical Nutrition.
Як проводилося дослідження
Зокрема, дослідники хотіли дізнатися, як заміна перекусів 57 грамами горіхів пекан на день впливає на деякі маркери кардіометаболічних захворювань у людей, схильних до ризику їхнього виникнення. До кардіометаболічних захворювань належать хвороби серця, інсульт, діабет 2-го типу і неалкогольна жирова хвороба печінки.
Для дослідження відібрали 138 осіб; близько 60 % із них були жінками, а середній вік становив 46 років. Усі учасники не страждали на серцево-судинні захворювання та діабет 2 типу, але мали хоча б один фактор ризику метаболічного синдрому:
- високий рівень цукру в крові;
- низький рівень HDL («хорошого») холестерину;
- високий рівень тригліцеридів;
- високий кров’яний тиск;
- велика окружність талії.
Учасників розділили на дві групи: група втручання, яка замінила горіхами пекан закуски, які вони зазвичай їли, і контрольна група, яка дотримувалася свого харчування, уникаючи горіхів і горіхових олій. Учасники проходили тестування на початковому етапі та після 12-тижневого періоду дослідження.
Що показало дослідження
У групі, яка споживала горіхи пекан, спостерігалося зниження:
- рівня загального холестерину більш ніж на 8 пунктів (мг/дл);
- рівня холестерину ЛПНЩ більш ніж на 7 пунктів (мг/дл);
- рівня всіх видів ЛПНЩ холестерину плюс тригліцериди на 9,5 пунктів (мг/дл);
- тригліцериди більш ніж на 16 пунктів (мг/дл).
Також у їхньому раціоні збільшилася кількість корисних мононенасичених і поліненасичених жирів та клітковини порівняно з контрольною групою. До кінця дослідження вага групи, яка вживала горіхи пекан, також збільшилася приблизно на 1,5 фунта.
Раніше УНІАН писав, що названо 9 чудових переваг волоських горіхів.