Life style

Учені виявили несподівану користь горіхів пекан для здоров’я

Заміна звичайних закусок на пекан пов’язана з нижчим рівнем холестерину ЛПНЩ і тригліцеридів.

Замінюючи звичайні закуски на більш корисні варіанти, ви можете значно поліпшити своє здоров'я / фото ua.depositphotos.com

Горіхи містять масу поживних речовин, включно з корисними для серця і мозку жирами, рослинним білком, вуглеводами, клітковиною і антиоксидантами. Хоча волоські горіхи, ймовірно, є найбільш вивченими, але горіхи пекан піднімаються в рейтингу в міру проведення нових досліджень.

Видання Eating well пише, що дослідникам з Університету штату Пенсільванія було цікаво дізнатися більше про пекани, і 2025 року вони опублікували свої висновки в журналі American Journal of Clinical Nutrition.

Як проводилося дослідження

Зокрема, дослідники хотіли дізнатися, як заміна перекусів 57 грамами горіхів пекан на день впливає на деякі маркери кардіометаболічних захворювань у людей, схильних до ризику їхнього виникнення. До кардіометаболічних захворювань належать хвороби серця, інсульт, діабет 2-го типу і неалкогольна жирова хвороба печінки.

Відео дня

Для дослідження відібрали 138 осіб; близько 60 % із них були жінками, а середній вік становив 46 років. Усі учасники не страждали на серцево-судинні захворювання та діабет 2 типу, але мали хоча б один фактор ризику метаболічного синдрому:

  • високий рівень цукру в крові;
  • низький рівень HDL («хорошого») холестерину;
  • високий рівень тригліцеридів;
  • високий кров’яний тиск;
  • велика окружність талії.

Учасників розділили на дві групи: група втручання, яка замінила горіхами пекан закуски, які вони зазвичай їли, і контрольна група, яка дотримувалася свого харчування, уникаючи горіхів і горіхових олій. Учасники проходили тестування на початковому етапі та після 12-тижневого періоду дослідження.

Що показало дослідження

У групі, яка споживала горіхи пекан, спостерігалося зниження:

  • рівня загального холестерину більш ніж на 8 пунктів (мг/дл);
  • рівня холестерину ЛПНЩ більш ніж на 7 пунктів (мг/дл);
  • рівня всіх видів ЛПНЩ холестерину плюс тригліцериди на 9,5 пунктів (мг/дл);
  • тригліцериди більш ніж на 16 пунктів (мг/дл).

Також у їхньому раціоні збільшилася кількість корисних мононенасичених і поліненасичених жирів та клітковини порівняно з контрольною групою. До кінця дослідження вага групи, яка вживала горіхи пекан, також збільшилася приблизно на 1,5 фунта.

Раніше УНІАН писав, що названо 9 чудових переваг волоських горіхів.

Вас також можуть зацікавити новини:

Adblock test (Why?)

Схожі статті

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button