Що лікує куркума: дієтолог пояснила про дивовижну властивість цієї спеції, про яку багато хто не знав
Дієтологиня поділилася дослідженнями, які підтверджують корисні властивості куркуми.
Різні спеції вже зараз можна назвати корисними. Це стосується і кориці, яка допомагає впоратися з холестерином, і імбиру, бо він корисний при здутті живота. Але ще слід звернути увагу на куркуму. Саме вона допоможе зняти запалення після того, як ви поїсте гостру їжу і через це у вас підвищиться кров’яний тиск.
Що таке взагалі – запалення?
Запалення – це, по суті, спосіб захисту організму від шкідливих факторів, як-от інфекції чи травми, пише Eating Well.
“Імунна система ініціює запальну реакцію, збираючи імунні клітини в ушкодженій ділянці, щоб вилікувати її або побороти інфекцію”, – зазначає дипломований дієтолог-нутриціолог Шеннон Костелло. За її словами, це природний спосіб самовідновлення організму. Однак відомо, що довгострокове або хронічне запалення і зовсім може завдати шкоди організму. Зокрема, призвести до серцево-судинних захворювань, порушень обміну речовин, раку, захворювань суглобів і багатьох інших.
Протизапальні властивості куркуми
Вона містить сполуку під назвою “куркумін”, яка відповідає за її протизапальні та антиоксидантні властивості. Є багатообіцяючі дослідження, які говорять про те, що куркумін безпосередньо діє як “щит” для здорових клітин під час запальної реакції.
Ба більше, існує сильна кореляція між куркуміном і зменшенням запалення. У дослідженні також пояснюється, що куркумін впливає на кілька запальних шляхів і може бути корисним як частковий фрагмент у лікуванні запальних захворювань, таких як артрит і псоріаз.
Крім того, куркумін може відігравати роль у поліпшенні рівнів С-реактивного білка (CRP), який, за словами Костелло, є білком крові, що підвищується у відповідь на запалення. Це важливо мати на увазі, оскільки високий рівень CRP у крові може бути маркером хронічного запалення.
Одне з обмежень полягає в тому, що кількість куркуміну, необхідна для значного впливу на запальне захворювання, імовірно, є надто великою, щоб отримати її тільки з продуктів харчування, таких як куркума. Найефективнішим засобом лікування може стати добавка.
Коли ви їсте страви з куркумою, не зайвим буде додати в страву маленьку щіпку меленого чорного перцю. Піперин, основний активний компонент чорного перцю, допомагає збільшити біодоступність куркуміну (кількість сполуки, яку може засвоїти ваш організм), йдеться в іншому дослідженні.
Інші новини про здоров’я
Раніше УНІАН повідомляв про 7 найкращих заморожених овочів для здоров’я. Це, зокрема, стосується шпинату та зеленого горошку через те, що вони містять чимало клітковини та вітамінів.
Крім того, дієтологи розповіли, яка квасоля та бобові найкорисніші.
Головне пам’ятати, що квасоля містить мало жиру і калорій, але водночас вона багата на білок і клітковину. Це відмінне джерело вітамінів і мінералів.