Life style

Наступного року буде потрійний урожай: потрібно ось так обрізати аґрус

Для того щоб не занапастити рослину, важливо дотримуватися правил обрізки.

Коли обрізати аґрус - восени чи навесні, як це робити / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Кожен городник знає, що рясний і якісний урожай залежить від того, як ви доглядаєте за рослиною. Аґрус не став винятком – восени над ним обов’язково потрібно “попрацювати ножицями”. Як правильно обрізати аґрус – читайте в матеріалі.

Чи можна обрізати аґрус восени або краще почекати весни

Не завжди садівники впевнені, чи можна обрізати аґрус перед зимою – дехто воліє робити це у весняний час. Насправді, осінь вважається найкращим періодом, тому що:

  • без листя на рослині добре видно всі “проблемні місця”;
  • після збору врожаю є багато часу, зокрема, на обрізку;
  • у цю пору року зупиняється рух соку по рослині, а отже, аґрус перенесе обрізку легше.

І загалом, варто розуміти, що якщо не знати, як правильно обрізати аґрус, то можна в кінцевому підсумку отримати зарослий кущ, який буде “душити” сам себе. Це призводить і до погіршення якості врожаю, і навіть до загибелі рослини.

Відео дня

Коли обрізати аґрус – сприятливі дати

Для того щоб зрозуміти, як правильно обрізати аґрус восени, важливо врахувати погодні умови. Досвідчені городники вважають, що найбільш вдалий період настає за 2-3 тижні до заморозків. Погода має бути сухою, але не морозною, і бажано, щоб на рослині вже зовсім не було листя. Якщо ви встигнете провести обрізку в цей час, то до настання справжньої зими рани в аґрусу заживуть, а рослина повністю буде підготовлена до “сплячки”. Місячний посівний календар на жовтень 2024 свідчить, що в жовтні найбільш сприятливими датами будуть 30 і 31 число.

Як обрізати аґрус після плодоношення – інструкція

Покроково розповідаємо, як обрізати аґрус, щоб не нашкодити рослині, а навпаки, поліпшити її плодючість у майбутньому сезоні. Для роботи вам знадобляться:

  • секатор для укорочення молодих гілок;
  • сучкоріз для проріджування загущених або старих посадок;
  • пила для підсохлих дуже твердих пагонів і сучків;
  • дезінфікуючі та ранозагоювальні засоби.

Далі вам необхідно ретельно оглянути кущ і прибрати все зайве:

  • старі (вони, найчастіше, темніші за решту і виглядають підсохлими), хворі та зламані гілки;
  • пагони внизу куща – всі ті, які лежать на землі або схиляються до неї;
  • пагони, спрямовані всередину або ті, що заважають іншим на тілі куща аґрусу.

Врахуйте, що всі гілки, які вже відплодоносили, необхідно обрізати, бо вони часто створюють зайву тінь. Через неї та погану циркуляцію повітря може утворитися борошниста роса, з якою важко боротися.

Читайте також:

Наприкінці роботи у вас залишиться близько десятка чистих гілок, готових до зимівлі. Вам потрібно буде тільки замульчувати кущ, щоб він гарно переніс зимові холоди – перепрілим гноєм, компостом або торфом потрібно посипати ґрунт навколо куща на відстані приблизно 0.5 м. Після того як всі кроки будуть виконані, роботу з обрізки аґрусу можна вважати закінченою.

Вас також можуть зацікавити новини:

Adblock test (Why?)

Схожі статті

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button